Australian Government Department of Health
www.alcohol.gov.au
Share |
Alcohol guidelines quiz - text version

Questions

1) To check how many standard drinks are in a bottle or can:

  1. Check the label
  2. Look under the bottle top or ring-pull
  3. The number of standard drinks isn't on the label in Australia

Answer: a Counting standard drinks is simple, every time you have a drink, check the label of the bottle or can and just keep adding them together. If you do not receive your drink in its container, or order a cocktail, ask the bar staff for help.

2) If you don't drink very often you:

  1. Can save up your drinks
  2. Still need to count your drinks as per the guidelines
  3. Should count other people's drinks

Answer: b It is not safe to ‘save up' your drinks for several days and then drink them all at once. Drinking in excess of the guidelines can be very harmful to your health, even if you don't drink very often.

3) How many standard drinks are in a 30ml nip of spirits?

  1. 1
  2. 2
  3. 3

Answer: a A 30ml nip of spirits is one standard drink.

4) In order to reduce the risk of alcohol related injury arising from a single occasion, healthy men and women should drink no more than, how many, standard drinks?:

  1. 2
  2. 4
  3. 6

Answer b. To reduce the risk of alcohol related injury arising from a single occasion, healthy men and women should drink no more than 4 standard drinks.

5) Drinking over 2 standard drinks per day for men and women can cause:

  1. Warts
  2. Liver disease
  3. Itchy feet

Answer b. As the liver breaks down about 90% of alcohol in the blood, drinking over low risk levels can lead to liver disease such as Cirrhosis.

6) On average men and women should drink no more than, how many, standard drinks per day to reduce their lifetime risk of harm from alcohol related disease or injury:

  1. 2
  2. 4
  3. 10

Answer a. For healthy men and women, drinking no more than two standard drinks on any day reduces the lifetime risk of harm from alcohol related disease or injury.

7) An average glass of champagne has:

  1. 1.5 standard drinks
  2. 3.5 standard drinks
  3. No standard drinks

Answer a. A 170ml serve of sparkling wine/champagne at 11.5% Alc./Vol is 1.5 standard drinks.

8) For pregnant and breastfeeding women the safest option is to drink, how many, standard drinks per day?

  1. 1
  2. 2
  3. not drink at all

Answer: c Maternal alcohol consumption can harm the developing fetus or breastfeeding baby. For women who are pregnant or planning a pregnancy and for women who are breastfeeding, not drinking is the safest option.

9) For children and young people under 18 years of age, the safest option is to drink, how many, standard drinks per day?

  1. Not drinking is the safest option
  2. 1
  3. 5

Answer a For children and young people under 18 years of age, not drinking is the safest option.

10) If you aren't going to drive home, you still need to count your drinks:

  1. To reduce your health risk
  2. To impress members of the opposite sex
  3. So you can catch the right bus home

Answer: a To reduce your health risk, drinking no more than four standard drinks on a single occasion reduces the risk of alcohol related injury arising from that occasion.